Kolposkopi İşlemi, Kadınların Rahim Ağızını Detaylı İncelenmesine Yardımcı Olan Bir Yöntemdir. 30 Kata Kadar Büyütme Özelliği Bulunan Kolposkop İsimli Cihaz Yardımıyla Doktorun Tanı ve Tedavi Konusunda Daha Net Bir Değerlendirme Yapmasına Olanak Sağlamaktadır.
Servikal Kolposkopi
Rahim Ağzı Kanseri Teşhis ve Tedavi Süreçlerinde, Erken Teşhis ve Tanımada, Jinekolojik Muayene Sürecinde Kolposkopi Önemli Ölçüde Fayda Sağlar. Sadece Rahim Ağzı Kanserinde Değil, Vajinal Doku İncelemesinde, Gebelik Döneminde ve Kısırlık Nedenlerini Araştırmada da Servikal Kolposkopi Yapılır
Servikal Kolposkopi
Sağlıklı Bir Veri Elde Edilebilmesi İçin Kadının Adet Döneminde Kolposkopi Uygulanmaz. İşlem Öncesinde Vajinal Herhangi Bir İlaç Kullanılmamalıdır. Klink Ortamında Yapılmalıdır. İşlem, Pelvik Muayene Pozisyonunda Gerçekleştirilir.
- Rahim Ağzı Kanseri Teşhisinde
- Vajina ve Vulva Lezyonları
- Kanser Taramalarında
- Servik Doku Bölgesinde
Rahim Ağzı Kanseri Teşhis ve Tanı
Rahim Ağzı Kanseri Tarama Testleri Yaygınlaştıkça, Kolposkopiye Daha Çok İhtiyaç Duyulmaktadır. HPV DNA Testleri Ülkemizde KETEM Merkezlerinde , 30 Yaş Üstü Kadınlara Rutin Olarak Pap Smear İle Birlikte Yapılmaktadır. Pap Smear Anormallikleri ve Yüksek Riskli HPV Tipleri (Özellikle HPV 16 Ve HPV 18 ) Saptandığında Servikal Kolposkopi Tetkiki Yapılmalıdır. Bazen De Muayene Sırasında Rahim Ağzı Görüntüsü Anormal Olabilir. Kadından Alınan Tetkiklerde Renk Değişikliği veya Artmış Damar Görüntüleri Bizi Bu Teste Yöneltir.
Servikal Kolposkopi Nasıl Uygulanır?
Kolposkopi Cihazını Işık Altında Dokuyu Büyüterek Gösteren Bir Büyüteç Gibi Düşünün. Çoğu Cihaz, Doku Görüntüsünü 3 İla 30 Kat Büyütebilir. Önce Çıplak Gözle Rahim Ağzı Değerlendirilir. Takiben Özel Asidik Bir Solüsyonla Boyanıp Beklenir. Bu Uygulama Sonrası Sorun Varsa O Epitel Farklı Bir Renk İle Kendini Gösterir. Bu Alanlardan Biyopsi Alınır. Daha Sonra Anormal Damar Yapısını İnceleyen Bölüme Geçilir. Bu Alanlardan da Biyopsi Alınır. Kanama Kontrolü Yapılır. Son Olarak da Servikal Kanal Küretajı Eklenir. Tekrar Kanama Kontrolü Sonrası İşleme Son Verilir. Alınan Biyopsiler Patolojiye Gönderilir ve Gelen Sonuca Göre Takip veya LEEP İle Serviks Tıraşlama veya Serviksin Koni Şeklinde Çıkarılması İşlemi Uygulanır.
Kolposkopi İşleminin Yapılmasına Engel Herhangi Bir Kontrendikasyon Yoktur. Sadece Önceden Yapılan Muayenede Enfeksiyon Varsa Tedavi Edilmelidir.