İdrar Kaçırma
Kişinin İdrarını İstem Dışı Olarak Yapması Olarak Tanımlayabiliriz. Tıpta Biz Üriner İnkontinans Olarak İfade Ederiz. İdrar Kaçırma Sosyal, Pskolojik ve Hijyenik Problemler Oluşturur. Kadınlarda Erkeklerden Daha Sık Görülmektedir. Yaş Aldıkça ve Menopoz Sonrası Kadınlarda Sıklığı %50 nin Üzerine Çıkmaktadır.
İdrar Kaçırmada Rol Oynayan Birçok Faktör Vardır. Yaş, Cinsiyet, Gebelik -Gebelik Sayısı, Doğum Travması, Bağ Dokuda Genetik Faktörler, Hormonal Durum Sayılabilir. Yine Karın içi Basıncını Artıran Kronik Öksürük, Kabızlık, Ağır Kaldırma, Sigara Kullanımı, Obesite, Şeker Ve Astım Hastalığı Gibi Durumlar Da İdrar Kaçırmaya Katkıda Bulunur. İdrar Yolu Enfeksiyonu Geçici İdrar Kaçırmanın Bir Sebebidir. Yine Omurilik Yaralanmaları ve İnme Gibi Hastalıklarda Sinir Yaralanması Yaparak Daha Nadir Görülen Tipte İdrar Kaçırmaya Sebep Olabilmektedir.
İdrar Kaçırmanın En Yaygın Tipleri
Travmatik Doğumlar En Fazla Gördüğümüz Sebeplerden Biridir. İri Bebek Doğurma, Uzun Süren Doğum Eylemi, Epzyotomi Uygulamaları-Epizyotomi Olmasa Da Geniş Yırtıklar Hem Kaslarda Ve Hem de Sinirlerde Hasar Yapabilmektedir. Travmatik Doğum Dışında Gebelik Bile Pelvik Taban Kaslarında Belirli Oranda Hasar Verdiği Çalışmalarda Gösterilmiştir. Sonuçta Kadın Kısa Süreli Değil 9 Ay Boyunca Karnında Bir Ağırlık Taşımaktadır. Her Geçen Gün Kilosu Artan Bebeği İle Onu Sağlıklı Tutan Fizyolojik Değişikliklerin Getirdiği Bir Ağırlık Vardır.
- Fiziksel Aktivite ile Ortaya Çıkan
- Ani Zorlayıcı Sıkışma Hissi İle Ortaya Çıkan
- İki Tipi De İçeren İdrar Kaçırma
İdrar Kaçırma Tanısı
Tanı Koyarken Kişinin İdrar Kaçırma ile İlgili Şikayetlerini Dinlemek Yani İyi Bir Anamnaz Almak Önemlidir. Bu Bize Kolayca Çözülebilecek İdrar Kaçırmaya Sebep Olan Bir Çok Nedeni Anlamamızı Sağlar. Sonrasında Jinekolojik Muayene, Tam İdrar Tahlili Ve İdrar Kültürü Testi ile Değerlendirilir. Ayrıca Ürodinami Testleri gibi Özel Testler de Tanı Koymada Bize Yardımcı Olmaktadır.
İdrar Kaçırma Tedavisi
Kilolu Bir Kadın ise , Zor Olsa da Kilo Vermesini İstiyoruz, Çünkü Biliyoruz ki; Kilosunun %8 Kaybı Bile Semptomlarını Yarıya Yakın Azaltacaktır. Kafeinli İçecekler ve Alkol Tüketimini Sınırlaması İstenilir. Kronik Bir Hastalığı Yok ise Sıvı Kısıtlaması Yapılabilir.
Kegel Egzersizi Yani İdrar Torbası, Bağırsak Ve Rahim gibi Üreme Organlarımızı Yerinde Tutan ve Destekleyen Pelvik Taban Kaslarının Güçlendirilmesi çok Önemlidir. Bu Kasların İstemli Kasılmasını ve Gevşemesini Öğrenerek, En Az Günde 3 Set 15 Defa Bu Egzersizi Öneriyoruz.
Son Yıllarda Vajınal Lazer Tedavisi de çok Gündemde Olan Bir Tedavidir. Ameliyat Olmak İstemeyen Genç ve Orta Yaş Hastalarda, Fiziksel Aktivite ile Ortaya Çıkan Hafif ve Orta Derecede İdrar Kaçırmada Etkili Olabilmektedir. Anestezi Gerektirmeden, Poliklinik ve Muayenehane Şartlarında Eğitimli Kişilerce Uygulanabilmektedir. Hem Kegel Egzersizinin ve Hem De Vajinal Lazer Uygulamalarının Cinsel Fonksiyon Üzerinde de Olumlu Etkileri Vardır. İlaç Tedavileri de İdrar Kaçırmada Oldukça Etkilidir.