Kürtaj veya İstenmeyen Gebeliğin Sonlandırılma İşlemleri Ülkemizde 1983 Yılında Yürürlüğe Giren Kanun İle 10 Haftaya Kadar Yasal Hale Getirilmiştir. Kürtaj Uygulamaları Lokal veya Anestezi Altında Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı Tarafında, Hijyenik, steril ve Uygun Ekipmanlara Sahip Klinik Ortamında, Vakum Aspirasyon Gibi Özel Yöntemler İle Yapılmaktadır. Gebeliğin Hafta Sayısı Ne Kadar Az İse Komplikasyon Oranı da Bir O kadar Azalmaktadır. Kürtaj İşlemi Öncesinde Hekim Tarafından Hastaya Yapılan Bilgilendirme ve Sonrasındaki Hasta Takibi Önemlilik Arz Etmektedir.Ayrıca Yolunda Gitmeyen Gebeliklerde ve Önlenemeyen Düşüklerde Kürtaj İşlemi Uygulanmaktadır.
Kürtaj (Gebelik Sonlandırma)
Kürtaj, Gebelik Sonlandırma, Çocuk Aldırma İşlemleri; Riskli Gebeliklerde Anne Sağlığının Tehlikeye Düştüğü Durumlarda, Yasal Süre Olan 10 Haftayı Geçmemiş Gebeliklerin Sonlandırılmasında Kullanılan Bir İşlemdir. Ülkemizde 1983 Yılında Yürürlüğe Giren Kanun İle 10 Haftaya Kadar Gebelik Durumlarında Kürtaj İşlemi Uygulanır. Kesinlikle Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı Bir Hekim Tarafından, Steril Ve Hijyenik Klinik Ortamında Gerçekleştirilmesi Gerekir.
Kürtaj İşlemleri Genellikle Vakum Kürtaj Yöntemi Uygulanarak Gerçekleştirilir. Kürtaj İşlemleri 10-15 Dakika Süre Zarfında Tamamlanır. Kürtaj İşlemleri Sonrasında Yaklaşık 1 Saatlik Dinlenme Süresinden Sonra Hasta Taburcu Edilir.
- Gebelik Sonlandırma
- Çocuk Aldırma
- Vakum Kürtaj
- İlaçlı Tıbbi Kürtaj
- Yasal Kürtaj
Kürtaj Nasıl Yapılır ?
Kürtaj veya İstenmeyen Gebelik Lokal veya Sedasyon Anestezi Altında Yapılır. Hastaya, Jinekolojik Muayene Pozisyonunda, Pelvik Muayene ve Ultrasonografi görüntülemesinden Sonra Gebelik Haftası Belirlenir. Gebelik Sonlandırma İşleminde Rahim Ağzından Rahime Girilir. Burada Kullanılan Kormon Uç ve Aspiratör Çapları Gebeliğin Haftasına Göre Değişiklik Gösterir.Kürtaj İşlemi Bittikten Sonra Tekrar İçeride Parça Kalıp Kalmadığını Kontrol Etmek İçin Ultrason Görüntüsü Alınır.Hasta Tüm İşlem Bittikten Sonra Yaklaşık bir Saat Gözlem Altında Tutulur. Sonrasında 1 Hafta Sonra Tekrar Kontrol Edilmek Üzere Taburcu Edilir.
Kürtaj İşlemi 10-15 dk Bir İşlem Süresinde Gerçekleştirilir. Ülkemizde Yasal Kürtaj Uygulama Süresi 10 Hafta Olarak Belirlenmiştir.