Kürtaj veya İstenmeyen Gebeliğin Sonlandırılma İşlemleri Ülkemizde 1983 Yılında Yürürlüğe Giren Kanun İle 10 Haftaya Kadar Yasal Hale Getirilmiştir. Kürtaj Uygulamaları Lokal veya Anestezi Altında Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı Tarafında, Hijyenik, steril ve Uygun Ekipmanlara Sahip Klinik Ortamında, Vakum Aspirasyon Gibi Özel Yöntemler İle Yapılmaktadır. Gebeliğin Hafta Sayısı Ne Kadar Az İse Komplikasyon Oranı da Bir O kadar Azalmaktadır. Kürtaj İşlemi Öncesinde Hekim Tarafından Hastaya Yapılan Bilgilendirme ve Sonrasındaki Hasta Takibi Önemlilik Arz Etmektedir.Ayrıca Yolunda Gitmeyen Gebeliklerde ve Önlenemeyen Düşüklerde Kürtaj İşlemi Uygulanmaktadır.
Kürtaj Fiyatları (Gebelik Sonlandırma)
Kürtaj, Gebelik Sonlandırma, Çocuk Aldırma İşlemleri; Riskli Gebeliklerde Anne Sağlığının Tehlikeye Düştüğü Durumlarda, Yasal Süre Olan 10 Haftayı Geçmemiş Gebeliklerin Sonlandırılmasında Kullanılan Bir İşlemdir. Ülkemizde 1983 Yılında Yürürlüğe Giren Kanun İle 10 Haftaya Kadar Gebelik Durumlarında Kürtaj İşlemi Uygulanır. Kesinlikle Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı Bir Hekim Tarafından, Steril Ve Hijyenik Klinik Ortamında Gerçekleştirilmesi Gerekir.
Eskişehir Kürtaj İşlemleri Genellikle Vakum Kürtaj Yöntemi Uygulanarak Gerçekleştirilir. Kürtaj İşlemleri 10-15 Dakika Süre Zarfında Tamamlanır. Kürtaj İşlemleri Sonrasında Yaklaşık 1 Saatlik Dinlenme Süresinden Sonra Hasta Taburcu Edilir.
- Gebelik Sonlandırma
- Çocuk Aldırma
- Vakum Kürtaj
- İlaçlı Tıbbi Kürtaj
- Yasal Kürtaj
- Eskişehir Kürtaj
Eskişehir Kürtaj
Kürtaj veya İstenmeyen Gebelik Lokal veya Sedasyon Anestezi Altında Yapılır. Hastaya, Jinekolojik Muayene Pozisyonunda, Pelvik Muayene ve Ultrasonografi görüntülemesinden Sonra Gebelik Haftası Belirlenir. Gebelik Sonlandırma İşleminde Rahim Ağzından Rahime Girilir. Burada Kullanılan Kormon Uç ve Aspiratör Çapları Gebeliğin Haftasına Göre Değişiklik Gösterir.Kürtaj İşlemi Bittikten Sonra Tekrar İçeride Parça Kalıp Kalmadığını Kontrol Etmek İçin Ultrason Görüntüsü Alınır.Hasta Tüm İşlem Bittikten Sonra Yaklaşık bir Saat Gözlem Altında Tutulur. Sonrasında 1 Hafta Sonra Tekrar Kontrol Edilmek Üzere Taburcu Edilir.
Eskişehir Kürtaj İşlemi Steril ve Sağlıklı Klinik Ortamında 10-15 Dakikalık Bir Sürede Gerçekleştirilir. Ülkemizde Yasal Kürtaj Uygulama Süresi 10 Hafta Olarak Belirlenmiştir.
Kürtaj Nasıl Yapılır?
Kürtaj, bir Kadının Hamileliğini Sonlandırmak Amacıyla Yapılan Tıbbi bir Prosedürdür. En Yaygın Kullanılan Kürtaj Yöntemi Vakum Aspirasyonudur.
Hazırlık:
Hasta Jinekolojik Muayene Masasına Yatırılır. Rahim Ağzını Genişletmek için Özel bir İlaç ya da Dilatörler Kullanılabilir. Lokal veya Genel Anestezi Yöntemi ile Hasta Hazırlanır.
Vakum Aspirasyonu:
İnce, Steril bir Kanül (boru) Rahim İçine Yerleştirilir. Vakum Cihazı Yardımıyla Rahim İçindeki Gebelik Materyali (embriyo ve plasenta) Çekilerek Dışarı Alınır.
Kürtaj Ne Zaman Yapılır?
Gebelik Sonlandırma İşlemlerinin Ne Zaman Yapılabileceği, Ülkeden Ülkeye Ü Yasal Düzenlemelere ve Tıbbi Protokollere göre Değişiklik Gösterir. Türkiye’deki Mevcut Yasalara ve Genel Tıbbi Uygulamalara göre:
İsteğe Bağlı Kürtaj (gebelik sonlandırma):
Türkiye’de YasalOlarak 10. Gebelik Haftasına Kadar Yapılabilir. Gebelik Süresi, Son Adet Tarihinin İlk Gününden İtibaren Hesaplanır.
Tıbbi Zorunluluk Durumları:
Eğer Gebelik Annenin Sağlığını Ciddi Şekilde Tehdit Ediyorsa veya Bebekte Yaşamla Bağdaşmayan Ciddi Bir Anomali Tespit Edildiyse, Bu Durumda 10 Haftadan Sonra da Kürtaj Yapılabilir. Ancak Bunun İçin Bir Doktor Heyetinin Onayı Gerekir.
Kürtaj İşlemi, Gebelik Ne Kadar Erken Dönemde Yapılırsa, Hem Anne Sağlığı Açısından Daha Güvenli Hem de İşlem Daha Basit ve Kısa Süreli Olur. 6-8. Haftalar Arasında Kürtaj Genellikle Daha Kolay Bir Şekilde Gerçekleştirilir.
Evli Kadınların Kürtaj Yaptırabilmesi için Eşlerinin Yazılı Rızası Gereklidir. 18 Yaşından Küçük Bireylerde ise Ebeveyn İzni Gerekir.
Kürtaj Sonrası Yapılması Gerekenler
Kürtaj Sonrasında Dikkat Edilmesi Gereken Bazı Önemli Noktalar Vardır. Bu Süreçte Vücudunuzun İyileşmesi İçin Özen Göstermek, Doktorunuzun Tavsiyelerine Uymak ve Olası Komplikasyonları Önlemek İçin Dikkatli Olmak Önemlidir. Kürtaj Sonrası Yapılması Gerekenler:
Kürtajdan Sonra Genellikle 1-2 Hafta İçinde Doktor Kontrolüne Gitmeniz Gerekir. Bu Kontrol, Rahminizin Tamamen Temizlendiğinden ve Enfeksiyon Olmadığından Emin Olmak İçin Yapılır.
Hijyen Kurallarına Uyulması
Vajinal Enfeksiyon Riskini Azaltmak İçin Hijyen Kurallarına Uyulması Çok Önemlidir. Kürtaj Sonrası, Ped Kullanılması Önerilmektedir. En Az 2 Hafta Süre ile Cinsel İlişkiden Uzak Durulmalıdır.
Dinlenmeye Özen Gösterilmeli
Kürtaj Sonrası Birkaç Gün Ağır ve Yorucu Fiziksel Aktivite ve Egzersizlerden Kaçınılmalıdır.
Ağrı Ve Kanama Durumları
Kürtaj Sonrası Hafif Kanama ve Kramplar Normaldir, Ancak Şiddetli Kanama, Kötü Kokulu Akıntı veya Yoğun Ağrı Yaşarsanız Derhal Doktorunuza Başvurunuz.
Psikolojik Ve Ruhsal Destek
Kürtaj, Duygusal Olarak Zorlayıcı Bir Deneyim Olabilir. Eğer Kendinizi Suçlu, Üzgün veya Kaygılı Hissediyorsanız Bir Terapist veya Danışmandan Destek Almanız Uygun Olabilir.
Doğum Kontrol Yöntemlerini Planlayın
Kürtaj Sonrası Tekrar Hamile Kalmak İstenmiyorsa, Uygun Doğum Kontrol Yöntemleri Değerlendirilerek Uygulanabilir.
İlaçların Düzenli Kullanımı
Eğer Doktorunuz Antibiyotik veya Diğer İlaçlar Verdiyse, Bunları Reçeteye Uygun Şekilde Kullanmayı İhmal Etmeyin.
Olası Komplikasyonları Takip Edin
Şiddetli Ağrı, Kötü Kokulu Akıntı, Uzun Süreli Kanama veya Yüksek Ateş Gibi Belirtiler, Enfeksiyon veya Başka Bir Komplikasyona İşaret Edebilir. Bu Durumda Hemen Doktorunuza Danışın.
Kürtaj Riskleri Nelerdir?
Kürtaj İşlemleri Alanında Deneyimli Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Tarafından, Sağlıklı ve Steril Bir Ortamda Gerçekleştirilmelidir.
Tıbbi Olarak Genellikle Güvenli Bir Prosedürdür, Ancak Her Tıbbi Müdahale Gibi Bazı Riskler Taşır. Kürtajın Riskleri, Kullanılan Yönteme, Gebelik Süresine ve Kişinin Sağlık Durumuna Bağlı Olarak Değişiklik Gösterebilir.