Menopoz Kalıcı Olarak Adet Kanamasının Kesilmesi Durumudur. Son Adet Tarihi Üzerinden 12 Ay Geçmiş İse Kişi Menopoza Girmiş Kabul Edilir. Dünyada Menopoza Girme Yaş Ortalaması 45-55 Arasındadır. Türkiye de Ortalama Menopoz Yaşı 51 dir. Alınan Kemoterapi Veya Radyoterapi, Rahim Ameliyatı İle Birlikte Overlerin Alınması, Sigara Kullanma Erken Menopoza Girmeye Neden Olur.
Menopoz Nedir?
Menopoza Girmeden Önce Bir Dönem Vardır. Yaklaşık Bu Dönem 4 Yıldır. Bu Dönemde Adet Düzensizlikleri Başlar. Sıcak Basma, Gece Terlemeleri, Uykusuzluk, Mod Değişiklikleri Ve Vajınal Kuruluk Görülür. Bu Semptomlar Menopoza Girildiğinde ilk Yıllarda da Alevlenerek Devam Edebilir. Sıcak Basmaları Toplumda %80 Görülür. Maalesef Bu Kadınların Sadece %20-30 U Tıbbi Yardım İstemektedir. Sıcak Basmaları Tipik Olarak Göğüsün Üst Kısmında ve Yüz Bölgesinde Ani Isı Artışı Olarak Hissedilir. Özellikle Geceleri Ortaya Çıkar. Uykuya Dalma ve Uykunun Sürdürülmesi gibi Sıkıntılar Menopoza Giren Kadınlarda Sık Görülmektedir. Bunun Sonucunda Yorgunluk, Sinirlilik ve Algılama Fonksiyonlarında Olumsuz Etkilenme Olur. Ruhsal Durum ve Duygu Durum Değişiklikleri, Unutkanlık, Konsantrasyon Güçlüğü ve Bazen Depresyona Kadar Giden Süreç Olabilmektedir. Yine Menopoz ve Sonrasında Artarak Hissedilen Vajinal Kuruluk ile Karşı Karşıya Kalınmaktadır. Bu da Vajen de Karıncalanma, İğne Batma Benzeri Şikayet ve Cinsel Birliktelikte Ağrı Oluşturmaktadır.
Menopoz Tedavisi Kişiselleştirilmelidir. Hormon Tedavisi Verilecek ise çok Küçük Dozlarda Kısa Süreli Uygulanmalıdır. Vajinal Atrofi İçin İse Kremler ve Vajınal Tabletler Kullanılarak Hem Vajen, Hem de İdrar ile İlgili Sıkıntıların Önüne Geçilebilir. Menopoz Bir Yaşlanma Süreci Olarak Görülmemelidir. İnsan Ömrünün Arttığı Günümüzde Keyif Alarak Sağlıklı Yaşayacağımız Bir Dönem Olarak Kabul Edilmelidir.
- Adet Düzeninde Değişme
- Gece Terlemeleri ve Ateş Basması
- Vajinal Kuruma ve Vajinada Tahriş
- Uykuya Dalmada Zorlanma
- Sık İdrara Çıkma ve İdrar Kaçırma
Menopoz Hastalıkları
Menopoza Giren Kadınlarda İki Önemli Hastalık İçin de Risk Gelişmektedir. Vücutta Östrojen Olması (Üreme Çağı Döneminde) Biz Kadınları Kalp ve Damar Hastalıklarından Korumaktadır. Bu Dönemde Erkeklerde Kalp Krizi Geçirme Oranı Kadınlara Göre Fazladır. Maalesef Menopoz Sonrası Kadınlar da Erkekler Gibi Yüksek Kalp Hastalıklarına Yakalanabilmektedir. Yine Osteoporoz da Yani Kemik Erimesi Bu Dönem Öncesi Başlayıp Menopoz Sonrası Dönemde Hızlanmaktadır
Menopoza Hazırlık
Kadınların Kaçınılmaz Olarak Gireceği Bu Döneme Hazırlanmalarını Önemsemekteyiz. Özellikle Kemik Sağlığı İçin Hayatımızda Yürüme, Küçük Ağırlıklar İle Yapılan Egersizler Olmalıdır. Kalsiyum Yönünden Zengin Bir Beslenme Önemlidir. Hayvansal Ürünler Yerine Sebzelerden Alınan Kalsiyum Değerlidir. Kalp Hastalığından Korunmak için İdeal Kiloya Gelinmeli ve Düzenli Yürüyüşler ile Hdl (İyi Kolesterol) Düzeyini Arttırmak Önemlidir. İnsülin Direnci-Diyabet ve Hipertansiyon gibi Kronik Hastalıkların Tedavisini ve Kontrolde Olmaları Sağlanmalıdır.