Polistik Over Sendromu

Polikistik Over Sendromu (PCOS ) Üreme Çağındaki Kadınlarda Sık Görülür. Düzensiz veya Uzun Aralıklarla Adet Görülmesi, Aşırı Tüylenme ve Kıllanma Gibi Erkek Hormonları Yüksekliği ile Birlikteliği Olan Bir Problemdir. Yumurtlamanın her Ay Olmaması Adet Gecikmelerine Neden Olmaktadır.

Polikistik Over Sendromu Nedir?

Polikistik Over Sendromu (PCOS) Önemi Uzun Süreçlerde Kişinin Hayatını Olumsuz Etkileyecek Kronik Hastalıklara Yol Açabilmesidir. İnsülin Direnci İle Birlikte Kilo Alma ve Yaşın İlerlemesi Bu Sendromlu Kişilerde Şeker Hastalığı Ve Kalp Hastalıklarına Ortaya Çıkabilir. Yine İlerleyen Yaşta Rahim Kanseri Açısından da Polikistik Over Sendromu Risk Oluşturur.

Polikistik Over Sendromu (PCOS) Oluşma Sebebi Net Olmamakla Birlikte, Genetik, Çevresel ve Hormonal Bozukluklar Suçlanmaktadır. Özellikle Yumurtalık da Hormon Üretiminde Hücresel Düzeyde Olan Defektler Ve Bu Hormonların Beyinde Üretimini Düzenleyen Aks da Düzensizlikler ve İnsülin Direnci Bu Sendromun Ortaya Çıkmasına Zemin Hazırlar.

Polistik Over Sendromu

Kadında Oluşabilecek En Belirgin Belirtiler; Adet Düzensizliği, Aşırı Tüylenme ve Hamile Kalamamaktır. Polistik Over Sendromu, Üreme Çağındaki Her 10 Kadından Birinde Görülebilmektedir. Sendromu Yaşayan Kadınlarda Kalıcı Bir Gebe Kalamama Durumu Söz Konusu Değildir.

Polistik Over Klinik Bulguları

Kişi Genelde Adet Gecikmesi veya 3 Aydan Uzun Süredir Adet Görememe Şikayeti İle Gelir. Yine Bir Çok Vakada Kıllanma, Sivilce ve Lokal Saç Dökülmesi Bulguları Eşlik Eder. Gebe Kalamama da Doktora Danışma Nedenleri Arasındadır.

Tanı Kriterleri Olarak; Klinik Bulgular Yani Adet Düzensizliği ve/veya Erkek Tipi-Orta Hat Kıllanması, Laboratuvarda Erkeklik Hormonu Yüksekliği, Ultrasonda Tek Overde 12 Den Fazla 1 Cm Den Küçük Folikül Olması Önemlidir. Görünüm Olarak, Yumurtalığın Dış Çeperine Yakın Dizilmiş İnci Tanesi Gibi Bir Görüntü Verir.

Polistik Over Sendromu Tedavisi

Tedavide Semptomlara Yönelik Tedavi Yapılır. Adet Kanamasının Aylık Gelmesi Yani Ovulatuvar Düzenli Hale Getirilmesi, Kıllanma Akne Gibi Sorunların Giderilmesi ve İnsülin Direncinin Kırılması Amaçlanır. Çocuk İsteği Olup Olmamasına Göre Verilen Düzenleyici Hormon Tedavisi Değişir. Bekâr veya Çocuk İsteği Yok ise Hem Adet Düzensizliği ve Hem de Kıllanma için Oral Kontraseptif İlaçlar İlk Seçenek Tedavilerdir. Risk Faktörü Yok İse Oldukça Etkili Olan Oral Kontraseptifler Vardır. Bu İlaçlar Kullanılamıyorsa, Sadece Progesteron İçeren Tedaviler Vardır. Bunlar Oral, Vajinal veya Rahim içi Hormonlu Spiral Şeklinde Verilebilir. Ama Bu İlaçların Kıllanma Üzerine Etkilerinin Olmadıkları ve Korunma Sağlamadıkları Kişilere İletilmelidir. Kıllanma için Bir Çok Farklı Medikal Tedaviler de Vardır.

İlk Basamak da Kişinin Yaşam Stili Değişikliği İstenir. Fiziksel Aktivitenin Arttırılması, Düşük Kalorili Yiyeceklerin Tüketilmesi Kilo Kaybını Sağladığı için Semptomları Azaltacaktır.  Kilonun % 5 Kaybı Bile Bu Düzelmede Etkili Olacaktır.

Ayrıca İnsülin Direncini Azaltan İlaçlar da Kullanılabilir. Bu İlaçlar, Kan Şekeri Düzeylerini Kontrolde Tutar ve Kilo Vermeyi Kolaylaştırır. Yine Akne, Kıllanma Gibi Şikâyetleri de Azaltır. Yaşam Sitilindeki Değişiklikler İle Etkisi Daha Fazla Olmaktadır.

Son Olarak Şunu da Belirtmek İsterim; Kişilerin İlerleyen Yaşlarda İlaç Kullanmadan Düzenli Adet Görmesi Mümkün Olmaktadır.

Op. Dr. Emine Elmas

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

Son Yazılar

  • All Posts
  • Genital Estetik
  • Jinekolojik Rahatsızlıklar
  • Kadın Doğum ve Gebelik Takibi
  • Kadın Hastalıkları
  • Kürtaj
  • Ultrasonografi Tetkikleri

Kategoriler

Etiket

Ancak, yaz aylarında çimlerinizi ilkbaharda olduğundan daha uzun süre tutmanızı tavsiye ediyorum. ‘de evde masaj hizmetleri, modern yaşamın getirdiği stres ve yorgunluğu atmak için mükemmel bir çözümdür. Kuğular kaç yaşında Çiftleşmeye başlar ?.