Kadınlarda Tarama Testleri İle Kanser Vakalarının Yarısından Fazlasının Önüne Geçildiği Bilinmektedir. Smear Testi, Rahim Ağzı Kanseri Vakalarının Tespitinde ve Teşhisinde Kullanılan, Kanser Enfeksiyonlarının Saptanmasına Yarayan Bir Uygulamadır.
Rahim Ağzı Kanseri ve Smear Testi
Rahim Ağzı Kanseri Teşhisi Konulan Kadınların % 50’sinin Hiç Bir Zaman Smear Testi Yaptırmadığı ve Tanı Konulan Kadınların %10’nun Son 5 Yılda Tarama Yaptırmadığı Gözlemlenmiştir.
Rahim Ağzı Kanserinde Smear Testi Teşhis Aşamasında Önleyici Bir Etkiye Sahiptir. Kadının Rahim Ağzında ve Rahim İç Zarında Oluşabilecek Kanser Hücrelerinin Tespiti ve Enfeksiyon Oluşumlarının Tespitinde En Önemli Rolü Smear Testi Sağlamaktadır. Smear Testi, Erken Teşhis İle Rahim Ağzı Kanser Oluşumunu Erken Evrede Tespit eder ve Hastanın Kısa Sürede Sağlığına Kavuşmasını Sağlar.
- Genital Siğil
- Cinsel Yolla Bulaşan Hastalık
- Genital Bölge Bakımı
- Smear Testi
- Rahim Ağzı Kanseri
- Problemli Cinsel İlişkiler
Smear Testi Değerlendirmeleri
Kadınlara Uygulanan Smear Testleri Bir Tarama Testidir. Tek Başına Kesin Sonuçlar Vermemektedir. Kanser Şüphesinin Oluştuğu Test Sonuçları, Hasta Öyküleri ve Bulgular Işığında Servikal Biyopsi Uygulayarak Daha Kesin Sonuçlara Erişilmesi ve Net Değerlendirilmelerin Yapılması Gerekir.
Smear Testleri Kesinlikle Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Bir Hekim Tarafından Yapılmalıdır. Ülkemizde Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Kanser Tarama Birimleri 30 Yaşından İtibaren Kadınların 5 Yılda Bir HPV ve Smear Testi Yaptırmalarını Önermektedir.