Yasal Kürtaj

Kürtaj veya İstenmeyen Gebeliğin Sonlandırılma İşlemleri Ülkemizde 1983 Yılında Yürürlüğe Giren Kanun İle 10 Haftaya Kadar Yasal Hale Getirilmiştir. Gebelik Sonlandırma İşlemlerinde, Evli Kadınlarda Eşinin de Rızası İle Kürtaj Yapılabilir. Bekar Kadınlarda 18 Yaşın Üzerinde İse Sadece Gebe Kadının Rızası İle Kürtaj Gerçekleştirilir. 18 Yaş Üzerinde, Bekar Kadınlarda Sevgili, Aile veya Arkadaş Onamı Gerekmemektedir.

Kürtaj Öncesi Hasta Tarafından Yapılması Gerekenler

Öncelikle Adet Gecikmesi Olan Kadın, Aktif Cinsel Hayatı Varsa Gebelik Olabileceğini Aklına Getirmelidir. Adet Geçikme Durumunda, Eczaneden Aldığı Gebelik Testleri veya Kanda Bakılabilen Beta HCG Testleri İle Gebe Olup Olmadığını Öğrenebilir. Kürtaj Kararı Verdiğinde Zaman Kaybetmeden Bir Kadın Doğum Uzmanına Muayene İçin Gelmelidir. Doktor İyi Bir Anamnez Almalıdır. Sistemik Bir Hastalık Varlığı, Mevcut Devamlı İlaç Kullanımı ve Gıda Allerjisi Kaydedilmelidir. Hastanın İşlem Öncesi Aç Gelmesi İstenmektedir. Bu Kural Önemlidir. Ayrıca Yanında Güvenebileceği Arkadaşı veya Yakını Gelirse Hem Psikolojik Destek ve Hem de Olası Baş Dönmesi Tansiyon Düşüklüğü Gibi Durumlarda Yakınında Olması Bazı İstenmeyen Olayları Önleyecektir. Kürtaj İşlemi Sonrasında, Ayrıca Evde Dinlenmesi Önerilmektedir.

5-7 Hafta Arasındaki Gebelikler Kürtaj İçin Uygun Haftalardır. Ama Yasalarımıza Göre 10 Haftanın Altında Yasal Kürtaj Olabilmektedir. Benim Kişisel Görüşüm 8 Hafta Altında Kürtaj Yapıldığında Komplikasyon Oranı Çok Düşük Olmaktadır.

Eskişehir Kürtaj, Eskişehir Kürtaj - Eskişehir Kürtaj fiyatları - Eskişehir Kürtaj Yapan Doktorlar - Gebelik Sonlandırma, kadın hastalıkları ve doğum uzmanı, eskişehir kürtaj yapan dokorlar, genital estetik, kızlık zarı dikimi

Vakum Kürtaj Nasıl Yapılır?

Jinekolojik Muayene Yaptığımız Pozisyonda Hasta Hazırlanır. Hastanın Ölçülerine Göre Uygulanan Spekulumdan Serviks Görüş Alanına Alınır. Betadine Batırılan Spanç İle Vajen Ve Serviks Silinir. Serviks Tek Dişli İle Tutularak Uygun Karman Uçlar Kanaldan Uterusa Girdirilir. Takiben Karman Aspiratör Karman Uca Takılır ve Negatif Basınç İle Vakum Küretaj Uygulanır. İşlem Sırasında Kavitede Parça Kalıp Klamadığını Yetkili Jinekolog ve Kadın Doğum Uzmanı Kontrol Eder. Daha Sonra Karman Uç Ve Aspiratör Çıkarılır. İşlem Sonunda Yine Ultrason ile Kavitenin Temiz Olduğu Teyit Edilir. Tüm Aletler Çıkarılınca Serviks Ve Uterusdan Gelen Kanama Kontrolü Yapılır ve  Sonra Hasta Gözlem Odasına Alınır. Burada Da Yaklaşık 40 Dakika Hasta Gözlemlenir. Kanaması Olup Olmaması ve Vital Bulguları Değerlendirilir. Hasta Kendini İyi Hissederse Medikasyon Ve Önerilerle Taburcu Edilir.

Kürtaj Sonrası Pansuman Gerekli Midir?

Küretaj İşlemi Sonrasında Pansuman Gerekli Değildir. Ancak İşlem Sonrası 7. Günde Veya En Geç 10. Günde Hasta Kontrole Çağrılır. Kürtaj Yapıldıktan Sonra 40 Gün İçinde Adet Görülmesi Önemlidir. Adet Olunmazsa Muhakkak Doktor ile İrtibata Geçilmelidir. Ayrıca Her Döneminde Aşırı Kanama, Büyük Parça Düşürme Ve Ateş -Halsizlik Gibi Bulgularınızda Doktorunuza Gitmeniz Gerektiğini Unutmayınız.

Op. Dr. Emine Elmas

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

Son Yazılar

  • All Posts
  • Genital Estetik
  • Jinekolojik Rahatsızlıklar
  • Kadın Doğum ve Gebelik Takibi
  • Kadın Hastalıkları
  • Kürtaj
  • Ultrasonografi Tetkikleri

Kategoriler

Etiket

Tedavi Edici  Sağlık Hizmetlerine Yönelik Yapılan Bilgilerin Paylaşımı Bilgilendirme Amaçlıdır, Tanı ve Tedavi için Mutlaka Doktorunuza Başvurunuz.

Telif Hakkı © 2024 dremineelmas.com Her Hakkı Saklıdır.